De keuken van Marrakech

Een tajine geserveerd in een restaurant in Marrakech
Tajine in Marrakech

De Marokkaanse keuken is er een van duizend smaken en geuren. Eten en koken, dat doen alle Marrakchi’s (inwoners van Marrakech) met veel passie en toewijding. Het typische eten van Marrakech, zoals couscous, tajine en tanjia zijn echt om van te smullen. Na 3 maanden in Marrakech gewoond te hebben leerde ik de Marokkaanse keuken vanbinnen en -buiten kennen net als alle leuke tradities en gewoontes. Ontdek hieronder de typische gerechten van Marrakech!

Een tajine geserveerd in een restaurant in Marrakech
Tajine in Marrakech
Groenten en gekonfijte producten
Beschilderd ezeltje kijken naar het vuur van een opstijgende luchtballon

Welkom op Ezeltrotter!

Een idee ontstaan in de souks van Marrakech. Sindsdien zetten we Ezeltrotter in de spotlights op verschillende mooie plekjes in de wereld. Maar we zijn vooral op zoek naar unieke plaatsen, delen de beste tips en tricks, aangevuld met onze eigen backpack ervaringen. Enjoy!

Eten in Marrakech doe je met je handen!

Voor de meeste gerechten in Marrakech heb je je bestek niet nodig. In Marrakech eten de meeste inwoners gewoon met hun handen. Waarom? Omdat zij vinden dat er een connectie tussen mond en hand bestaat. Zo zou je de smaken intenser ervaren als je met je handen eet. Ik geef toe, als je maar voor enkele dagen in Marrakech bent geraak je hier misschien niet aan gewend. Geen stress, toeristen krijgen mes en vork, dus je hoeft je hier niet aan te wagen.

Couscous van Marrakech

Couscous is misschien wel het bekendste Marokkaanse gerecht. De Marokkaanse versie van het gerecht is niet te vergelijken met de couscous die wij kennen (of toch althans is die niet te vergelijken met de couscous van ons moeder 🙂 ). Het duurt uren om het op de traditionele manier te bereiden en er worden ontzettend veel ingrediënten gebruikt.

Couscous eet je in Marokko niet alleen, dat doe je samen, uit één grote kom. Als je het gerecht op de traditionele manier wil verorberen, dan zal je je moeten wagen aan eten met je handen. Rol een bolletje couscous met al de groenten en vlees in je hand en spoel het door met een glas karnemelk. Zo win je gegarandeerd het respect van enkele locals die je ongetwijfeld zullen zien sukkelen. Persoonlijk vind ik de couscous van Marrakech een van de lekkerste gerechten die ik ooit heb geproefd. Je kan Marrakech gewoonweg niet verlaten zonder heerlijke Marokkaanse couscous te hebben gegeten (met of zonder handen 😁).
Couscous van Marrakech. Een grote kom met couscous pompoen, lams, ajuin, wortel en allerlei specerijen
De couscous van Marrakech
Groenten- en fruitmarkt in Marrakech waar je de groenten voor couscous kan gaan halen
Ingrediënten voor couscous

Vrijdag = couscous-dag!

Het vrijdaggebed is een heilig moment voor moslims en de meeste mannen proberen dan in de moskee te gaan bidden. Het zorgt soms voor grappige taferelen, omdat er vaak niet genoeg plaats is in de moskee. Zo zie je in Marrakech op vrijdagmiddag veel moslims op straat, voor de moskee, bidden. Na het gebed is het traditie om samen couscous te eten. Op vrijdag wordt er dus in de hele stad couscous geserveerd! 

Tajine van Marrakech

Als de Marokkanen over tajine spreken, kunnen ze het gerecht bedoelen, of een stoofpot van aardewerk. De naam van het gerecht verwijst dus naar de schaal waarin het wordt klaargemaakt. In België en Nederland zie je bij veel mensen een tajine thuis staan ter decoratie, maar in Marrakech wordt de tajine dagelijks gebruikt. Bestel je een tajine op restaurant, dan zal je ook nog een keuze moeten maken tussen verschillende opties. Een heel bekende en super lekkere tajine is er een die met kip, gekonfijte citroen en olijven wordt bereid. Koken met een tajine is een eeuwenoude traditie en vergt een speciale kooktechniek, waarbij je de tajine op kolen bereidt. Het wordt geserveerd met brood, en wederom eten alle Marrakchi’s het gerecht met hun handen. Een van de meest typische gerechten van Marokko. Een must try als je in Marrakech bent!

Tajine met tapenades en olijven als bijgerechten
Tajines met heerlijke bijgerechtjes
Tajine op traditionele manier bereidt

Tanjia van Marrakech

Net zoals tajine, is tanjia zowel de naam voor het gerecht als de schaal waarin het wordt klaargemaakt. Het is een urnvormige vaas van aardewerk. Het is eigenlijk het gerecht waarvoor Marrakech specifiek bekend staat. In de tanjia worden vleesgerechten laag en traag gegaard (of, Low & slow, zoals ze in het Engels zeggen). Lambs en runds zijn veelgebruikte vleessoorten en worden voor minstens 4-6 uur in de tanjia gegaard.

De beste tanjia van Marrakech vind je in ‘Mechoui alley’ . Mechoui is eigenlijk nog een andere delicatesse van Marrakech. In dit straatje, rond het centrale plein Jemaa el-Fna, wordt schapen- en lamsvlees in een ondergrondse oven gegaard. Daarna wordt het vlees in een tanjia geserveerd.  Deze traditionele bereiding van tanjia, in een ondergrondse oven met kolen op een lage temperatuur, is niet zo gemakkelijk te vinden. Maar wie zoek die vindt. Ga dus op zoek naar ‘Mechoui’ , rondom het Jemaa el-Fna plein en de lokale inwoners zullen je naar het beste adresje sturen. Ongetwijfeld het beste en meest traditionele eten van Marrakech!

Gordon Ramsey in Marrakech

Gordon Ramsey, de Britse Topchef, bezocht Marrakech om de Marokkaanse keuken en het typische eten van Marrakech beter te leren kennen. Hij bezocht ook de lokale restaurantjes die ‘Mechoui’ en tanjia op de traditionele manier bereiden. Daar werd hij  omvergeblazen door de heerlijkheid van dit typisch eten van Marrakech. Bekijk de youtube video van Gordon Ramsey om zelf een beetje mee te kunnen genieten van al het heerlijke eten van Marrakech! 

Andere typische gerechten van Marrakech

De couscous, tajine en tanjia, die moet je gewoon geproefd hebben als je in Marrakech vertoeft. Maar er zijn nog zo veel andere lekkernijen in Marrakech. Zoals gefrituurde sardientjes, olijven, tapenades, de Marokkaanse patisserie en nog zo veel meer. Voor locals is de de eetcultuur in Marrakech heilig, en eten doe je dan ook nooit alleen. Het is een gelegenheid om samen te komen en samen met je vrienden en familie te zijn. Geef jezelf over aan de smaken en het typische eten van Marrakech, en ontdek heerlijke gerechten.

Have fun en smakelijk!

Logo van ezeltrotter, een grafisch gekleurd ezeltje met rood oranje, geel en blauw

Volg Ezeltrotter op sociale media!

Scroll naar boven